Ambassadeurs

Anky van Grunsven
Comité van Aanbeveling

“Ik hou van al mijn paarden en pony’s, maar er zijn twee paarden die voor mij het meest bijzonder zijn. De eerste is natuurlijk Bonfire. Wij zijn letterlijk samen groot geworden. 28 Jaar lang trok ik dagelijks met Bonfire op. Hij gaf voor 100% zijn grote talent, al zijn slimheid, moed, werklust en genegenheid om samen met mij de top te bereiken. Bonfire is en blijft voor mij onvergetelijk. Hij was zo lang en zo intens verbonden met mijn leven en de weg naar de wereldtop in de dressuur. Hoe talentvol je als ruiter ook bent, zonder dat ene geweldige paard dat zich zo voor je inzet, bereik je die top niet.

Het tweede paard is natuurlijk Salinero. Nog zo’n fantastisch talent. Dat het mogelijk is om met een tweede paard zelfs twee keer achter elkaar, in 2004 en 2008, Olympisch Kampioen te worden, dat is een droom die werkelijkheid is geworden. Met heel hard en heel intensief samenwerken van mens en dier en 100% inzet van allebei. Een beter paard dan Salinero had ik me voor die twee keer goud die we haalden niet kunnen wensen.

Bonfire is na het Olympisch Kampioenschap in 2000 met pensioen gegaan en heeft tot zijn dood op 28 oktober 2013 in onze stallen en in de wei volop genoten van zijn goede oude dag. Salinero’s werk stopte in het voorjaar van 2013. Voor hem is zijn welverdiende pensionado-leven begonnen. Ik moet er geen seconde aan denken dat die goede oude dag er niet zou zijn voor Bonfire en Salinero….

Manegepaarden en –pony’s staan niet in de schijnwerpers, zoals Bonfire en Salinero. Maar inzet, geduld en werkwilligheid om zo intensief met een mens samen te werken, die eigenschappen heeft ieder paard en iedere pony. Het zijn geweldige dieren, ze geven zoveel, dag in, dag uit. 

Manegepaarden en –pony’s staan altijd voor je klaar Bijna iedereen leert paardrijden in een manege. Lessen in dressuur en in springen, diploma rijden, wedstrijden, buitenritten. Hoeveel fijne uren heb je niet met dat paard of die pony doorgebracht. Zulke geweldige dieren waar je zoveel mee beleeft, die laat je toch niet in de steek als ze te oud worden om hun werk te kunnen doen? Die gun je toch van harte hun welverdiende oude dag. Het voelt toch veel beter als je weet dat ze na hun werkend leven een goed paardenleven wacht. 

Rijd je paard of pony in een manege of ben je een dierenliefhebber. Doe dan mee. Als maand-donateur maak je het mogelijk dat die goede oude dag er is voor een groep dieren het zo verdient.

Salinero en ik zeggen van harte: “Doen!”

Hans Peter Minderhoud

Hans Peter Minderhoud heeft van harte ja gezegd op het verzoek om naast Anky van Grunsven en Bonfire de tweede plaats in te nemen als ambassadeur van onze stichting. 

Hans Peter Minderhoud, Bonfire en Anky van Grunsven ondersteunen een ‘vergeten’ groep dieren, voor wier oude dag er veel te vaak niets geregeld is: manegepaarden en –pony’s. Zes dagen in de week staan ze klaar voor iedereen. En hoe! Iedere dag rijden er andere ruiters op, oud of jong, ervaren of beginner. De een behandelt ze met zachtheid, de ander gebruikt veel te snel de zweep. Ieder uur iemand anders, ieder uur andere eisen. Manegedieren werken hard, jaar in jaar uit. Maar er komt een dag dat ze niet meer kunnen werken. Door ouderdom of gebrek zijn ze niet meer geschikt als rijdier. Ze verdienen hun geld niet meer, kosten de manege alleen nog maar geld.

Soms wordt dan een goed plekje voor ze gevonden bij iemand die een gezelschapsdier nodig heeft voor het eigen paard of de pony. Sommige maneges houden de oude dieren er bij. Weer anderen verkopen ze door aan geschikte eigenaren, voor ze te oud worden. Maar voor veel dieren is er geen oplossing. Hun intrieste einde is de slacht…

Er is geen geld voor oude manegepaarden en –pony’s en er is veel te weinig opvang.

Hans Peter Minderhoud : een van de bekendste ruiters van Nederland neemt – onbetaald en onbetaalbaar! – de functie van ambassadeur op zich, om zich samen met Anky, en Bonfire achter het pensioenfonds voor uitgewerkte manegepaarden te scharen.