Ambassadeur Anky van Grunsven
-
9 mei, 2014
-
Comité van Aanbeveling: Anky van Grunsven, Bonfire† en Salinero. Nederlands beroemdste pensioenpaarden zijn onze beschermpaarden!
P E R S B E R I C H T
Salinero, Olympisch Kampioen in ruste, wordt beschermpaard van stichtingen voor opvang van oude manegedieren.
Salinero, het geweldige paard waarmee Anky van Grunsven in 2004 en 2008 Olympisch Wereldkampioen werd, zet met ingang van zijn 20-ste verjaardag op 6 mei 2014, zijn beste hoefje voor om het welverdiende pensioen van oude manegedieren mogelijk te maken.
Comité van Aanbeveling
In 2005 zei Anky van Grunsven van harte ‘ja’ op het verzoek om Bonfire, het onvergetelijke paard waarmee ze in 2000 voor de eerste maal Olympisch goud won, te benoemen tot beschermpaard van stichtingen die zich inzetten voor oude manegedieren om ze de goede oude dag te geven die ze zo verdienen. Anky en Bonfire vormden het Comité van Aanbeveling. Bonfire was bij leven al een legende. Samen met Anky gaf hij extra kracht aan de boodschap: ‘’Rijd je paard in een manege, doe dan mee. Als maandonateur maak je het mogelijk dat die goede oude dag er is voor een groep dieren die het zo verdient. Met zijn allen kunnen we er voor zorgen dat manegepaarden en –pony’s, die jarenlang er voor iedereen waren, jong of oud, beginnend of gevorderd ruiter, krijgen wat ze toekomt: een welverdiende goede oude dag”.
We houden Bonfire graag in ere
Het woord beschermpaard is een knipoog naar het gebruikelijke ’beschermheer of –vrouw’ en het kan net als het woord beschermengel, betrekking hebben op een levend wezen, maar ook op een overledene. Anky en onze stichtingen houden Bonfire heel graag in ere. En in het Comité van Aanbeveling én op de sites www.manegepaardenpensioenfonds.nl van de Stichting Manegepaarden Pensioenfonds en www.pensioenpaard.nl Stichting opvang oude manegepaarden en pony’s Friesland houdt Bonfire – nu met Salinero – zijn eigen plek bij de rubriek ‘Anky, Bonfire† en Salinero’.
Met Salinero’s toetreding tot het Comité is er nog een wereldberoemd paard bij gekomen dat – zelf inmiddels gepensioneerd – als vrijwilliger meehelpt om een ‘vergeten’ groep dieren te ondersteunen.
Oude manegepaarden en –pony’s: een ‘vergeten’ groep dieren
Veel te vaak is er niets geregeld voor het manegepaard of –pony dat het werk niet meer aankan. Zes dagen in de week komen ze letterlijk opdraven voor iedereen. Manegedieren werken hard, jaar in jaar uit. Maar er komt een dag dat ze het niet meer trekken. Door ouderdom of gebrek zijn ze niet meer geschikt als rijdier. Ze kunnen hun geld niet meer verdienen en kosten de manege alleen nog maar geld. Hun intrieste einde is te vaak de slacht…